Související články:

Sdílejte:

Úspěchy u pokerového stolu závisí na znalosti pokerových strategií a způsobu uvažování našich soupeřů. Důležitá je však také naše psychika. Pokud se necítíme dobře, neměli bychom hrát. Lidská psychika je mocná čarodějka, která kartami míchá víc, než dealer samotný. Psychickou pohodu ovlivňuje hned několik faktorů, které v drtivé většině případů vychází ze zdravého životního stylu. Stručněji řečeno – budete-li žít zdravě, budete se cítit dobře. Ale jak na to?

Vynecháme-li vnější okolnosti, které nemůžeme nijak ovlivnit, na naši psychickou pohodu působí:

  1. Strava
  2. Fyzická kondice
  3. Spánek
  4. Vztahy
  5. Sex
  6. Jistoty
  7. Relaxace
  8. Zdraví
  9. Uznání + Seberealizace
  10. Způsob myšlení

 

1. Strava

I když strava patří mezi základní lidské potřeby, jen málokdo z nás ví, jak se stravovat správně. Žijeme totiž v podivné době, kde jsou správné návyky pomalu nahrazovány těmi špatnými – ať vinou nedostatku času, pohodlnosti, zahlcováním klamných reklamních šotů atd.

Stravovat se správně znamená jíst 5x – 6x denně vždy po 2,5 až 3 hodinách. Každé jídlo musí obsahovat vlákninu, sacharidy a bílkoviny v poměru 2:1:1. To znamená, že kolik sníme dohromady bílkovin a sacharidů, tolik bychom měli spořádat i vlákniny.

Živočišné bílkoviny

Mezi nejhodnotnější živočišné bílkoviny patří krůtí (i krůtí šunka), hovězí, telecí a králičí maso a ryby, zvěřina, vejce, kozí mléko a kozí sýry, případně Šmakoun a jemu podobné výrobky.

Vepřové maso není škodlivé, ale jelikož se jedná o nejtučnější maso vůbec (a to i v případě libových kousků), měli bychom ho do jídelníčku zahrnout jen výjimečně.

Kuřecí maso je vhodné pouze při odkupu z domácího chovu, v ostatních případech je většinou zaneseno antibiotiky a dalšími nezdravými látkami, kterými jsou kuřata krmeny kvůli povzbuzení růstu a zvýšení jejich váhy.

Ryby jsou zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin, které napomáhají odbourávání špatného cholesterolu a zvyšování psychické odolnosti. Nejedná se však o ryby sladkovodní, které pocházejí z bahnitých rybníků. Nejlepším zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin jsou lososi, makrely, tuňák, sleď atd. a to jak čerstvé, mražené, nebo naložené v plechovkách.

Živočišné bílkoviny bychom do jídelníčku měli zahrnout především v době snídaně a oběda, vyjma ryb, které můžeme jíst prakticky kdykoliv.

Rostlinné bílkoviny

Mezi rostlinné bílkoviny patří například cizrna, hrách, sója, čočka, fazole, pohanka, polotovary typu sójové maso, nebo Robi plátky, ale také hotové výrobky, například Tofu, Tempeh, Amunak paštiky, Ďobáčky atd. Pokud jsou vám tato jídla cizí, stačí navštívit některou z prodejen zdravé výživy, kde vám s výběrem jistě poradí.

Hrách je nejméně hodnotnou rostlinnou bílkovinou, proto bychom jeho množství měli oproti zbylým bílkovinám zdvojnásobit.

Rostlinné bílkoviny bychom do jídelníčku měli zahrnout především v době večeře a dále na svačiny.

Sacharidy

Do této skupiny patří brambory, rýže, těstoviny, potažmo kuskus a chléb, přičemž platí, že brambor bychom měli jíst co do objemu o něco více, než zbylých příloh.

Těstoviny bychom měli jíst celozrnné, nejlépe špaldové.

Vzhledem k zahlcenosti lepkem bychom si mezi chleby měli vybírat pouze pšeničné varianty, které budou ještě v tom lepším případě celozrnné. Mezi chléb patří i rýžové, kukuřičné, špaldové a podobné křehké chlebíčky.

Nejvíce sacharidů bychom měli konzumovat v období snídaně a oběda. U večeře se občas mohou vynechat a nahradit je například čočkou, nebo jinou luštěninou.

Vláknina

Vláknina =  zelenina. Můžeme ji jíst čerstvou, vařenou, pečenou a v jakémkoliv množství. Při její konzumaci je jedinou podmínkou zakapání olejem, který na sebe naváže některé druhy vitaminů, jež by se jinak do těla nedostaly. V případě konzumace čerstvé zeleniny je také velice důležité vydatné kořenění pepřem nebo kari. Tím zabráníme neblahému ochlazování trávicího traktu.

Do vlákniny se dá zahrnout i některé ovoce, například ananas, fíky, švestky.

Stravování – další tipy

Vyvarujte se prázdných sacharidů – např. energetickým tyčinkám, dortům atd. a tučného a mastného jídla.

Jezte místní sezónní zeleninu a ovoce. Pro vaše tělo je to přínosnější, než konzumace dovážených druhů.

Nezapomínejte na pravidelnou konzumaci oříšků. Obsahují spoustu živin a působí příznivě na činnost vašeho mozku.

Pijte rostlinné mléko, např. rýžové, sójové, nebo mandlové. Jsou lehce stravitelné a nezahleňují vaše tělo.

Používejte zdravé oleje, například konopný, sezamový, kokosový, bodlákový nebo olivový.

Slaďte medem, nebo stévií.

Pijte raději čaj nežli kávu. Pokud pijete kávu, omezte její konzumaci na dva šálky denně. Dejte přitom přednost zrnkové kávě Arabica. Pití instantní kávy je vzhledem k používaným surovinám a způsobu její výroby nezdravé.

Tipy pro zvýšení vašeho výkonu u stolu

Jídlo si připravujte den předem. Odpadne vám tak zbytečná starost o to, kdy a co sníte. Pokud nemáte čas, nahraďte ho alespoň proteinem. Ten vám dodá všechny nezbytné živiny. Můžete si ho vzít do lahve na pití a zalít ho vodou. Nezabere vám to více jak minutu a nebudete kvůli tomu hladovět a odvádět své myšlenky jinam. Vhodným zobáním k pokeru je také sušené (nesířené) ovoce, oříšky atd.

Pravidelně užívejte Lecitin, Ginko Bilobu, Pangamin, nebo Omega-3 tuky. Zvyšují činnost mozku a podporují soustředění a paměť.

Před hrou nepožívejte tučná a mastná jídla a nepřejídejte se. Krev by vám místo do mozku proudila do žaludku.